Når sport gør en forskel
Fotoudstilling

Idræt kan noget særligt. Idræt skaber fællesskaber på tværs af alder, køn, religion og seksualitet.

Fællesskaberne danner os som mennesker, og i Danmark er det helt naturligt, at foreningslivet og frivillighed for manges vedkommende er med til at skabe fundamentet for livet.

Ikke alle steder i verden er foreningslivet en selvfølge som i Danmark. Derfor arbejder FANT hver dag for at give børn og unge i et af verdens fattigste lande, Sierra Leone, mulighed for at dyrke organiseret idræt og dermed være en del af et sundt og stærkt fællesskab. Via lokale idrætsforeninger aktiverer FANT over 10.000 børn og unge på ugentlig bais. De har et sted at høre til – et sted, hvor de samtidig får lov at lege og bevæge sig, og hvor de lærer om demokratiske principper, menneskerettigheder, ligestilling og meget mere.

Med denne udstilling sætter FANT fokus på, hvad sport og fællesskab kan – i hele verden. Udstillingen viser situationer, de fleste af os kan relatere til, på trods af at scenen er i Sierra Leone og ikke Danmark. Vi har en sommer med EM i fodbold og OL i baghovedet – fællesskab, idræt og jubelscener, som kan samle en hel nation. Kan du genkende nogle af dine egne følelser fra sommerens sportsbegivenheder?

Fotografierne er et udpluk af FANTs arbejde og portrætterer børn, unge og frivillige trænere og ledere fra FANTs projekter.

Fotografen er Christian Als. Han har i knapt to årtier været fotojournalist og dækket begivenheder samt lavet dokumentarfilm fra hele verden. Med sin dedikerede og nærværende tilgang til FANTs projekter har Christian Als formået at skabe smukke fotografier, som på en positiv og farverig måde viser essensen af FANTs arbejde.

God fornøjelse med udstillingen.

hillstation_kunstgraesbane_fant
Hill Station

Freetown er et kaotisk storby, men når man træder ind på kunstgræsbanen mærkes roen med det samme. Buba og de andre trænere i foreningen har skabt en ro omkring træningerne, som er helt magisk. Jubelbrøl over scoringer kan selvfølgelig stadig høres langt væk.

Abdul_Aziz_Fant
Abdul Aziz

Abdul Aziz er træner i Kroo Bay, som er en af FANTs idrætsforeninger i Sierra Leone. Abdul Aziz er ildsjæl, han møder alle med et smil og han er respekteret af alle i foreningen. Nerven i FANTs arbejde er de lokale ildsjæle, som samler børnene og giver dem nærhed og tryghed og som har overskud til sjov og ballade.

Annie_fant
Annie

Annie Fridaye er både fodbold- og håndboldtræner i FANT. Annie er passioneret og en fantastisk rollemodel for de unge. Inden hver træning minder Annie både drenge og piger og store og små om, at de skal gå til den, men samtidig passe på hinanden på det hårde underlag. Det er Annie, der med bolden i hånden forklarer pigerne næste øvelse.

plads_til_alle_fant
Plads til alle

På den knoldede bane i Congo Town træner flere hold på samme tid. Der er plads til alle, men træningerne er stadig organiserede. Det har gjort en kæmpe forskel for børnene at mærke den ro som organisering giver. Der er ro og plads til leg.

soendage_paa-stranden_fant
Søndage på stranden

Fysisk træning er selvfølgelig en del af træningsprogrammet hver søndag, når Flying Stars Amputees mødes om deres fælles passion – fodbold. Holdet spiller på stranden i hovedstaden Freetown, hvor underlaget er blødt, og spillerne derfor ikke skal være bange for at gå ind i tacklinger og skulderskub, som nu engang er en del af fodboldens præmis.

opvarmning_fant
Opvarmning

En håndboldtræning starter med løb på asfaltbanen og herefter er det tid til at få varmet skuldrene op. Humøret er højt hos pigerne, som nyder de ugentlige træninger sammen med veninderne.

fokus_fant
Fokus

Kommunikation og samspil i forsvaret og mellem målmand og forsvar er essentielt i håndbold uanset hvilket niveau man spiller på. Derfor opstår der helt naturligt et tæt bånd på et håndboldhold. Dette bånd bruges til at styrke pigernes tro på egne evner både på og udenfor banen.

handball_for_a_new_destiny_fant
Handball for A New Destiny

I Sierra Leone høres sætningen ”girls don’t play football” ofte. Det er svært som pige at blive inkluderet i fodboldsporten. Håndboldsporten er derimod ikke allerede ”taget” af drengene og det har derfor vist sig at være nemmere at få pigerne til at dyrke håndbold. på grund af den erfaring opstod projektet Handball for A New Destiny, hvis formål er at styrke 300 pigers individuelle kapacitet ved at inkludere dem i 6 nye håndboldklubber i Sierra Leone.

kridtstreger
Kridtstreger

Også flere drenge har fundet en glæde ved håndbolden. Betingelserne for at dyrke sporten i Sierra Leone er ikke optimale, da der ikke findes haller. Men spillerne nyder alligevel at mødes og træne og spille. Også selvom hver træning starter med, at linjerne skal tegnes op med kridt.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Hvor drømme bliver til virkelighed

Kroo Bay er et slumområde i Sierra Leones hovedstad Freetown. Folk bor i skure, som ligger side om side og alt plads er udnyttet maksimalt. Men om der er plads til en fodboldbane, er ikke til diskussion. Banen er samlingspunkt og en vigtig del af lokalsamfundet.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
I fællesskab når vi langt

I 2016 etablerede FANT en kunstgræsbane i Sierra Leone. Det er den dag i dag den bedste bane i hele landet. Banen blev doneret af FC Nordsjælland, som bl.a. har spillet Superligakampe på netop denne bane. Nu glæder den tusindevis af børn og unge i Sierra Leone.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Forberedelse til kamp

I slumområdet Kroo Bay i Sierra Leones hovedstad Freetown klargøres jordfodboldbanen før en vigtig kamp. Fodbold er en vigtig DNA for områdets indbyggere, og mange af de bedste fodboldspillere i landet kommer herfra.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Foreningsliv

FANT skaber organiserede idrætsaktiviteter for nogle af de mest udsatte grupper i Sierra Leone. Her ses en gruppe unge drenge i slummen i fuld gang med lørdagens aktiviteter, som er planlagt af en gruppe dedikerede ungdomstrænere. Trænerne sikrer et frirum, hvor børnene kan lege og glemme hverdagens udfordringer for en stund.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Flying Stars Amputees

Flying Stars Amputees er et fodboldhold for amputerede krigsofre. De mødes hver søndag til fodboldtræning på stranden i Sierra Leones hovedstad Freetown. Og hver søndag stopper hundredevis af forbipasserende op og får deres fordomme om, hvad mennesker med et handicap kan og ikke kan, gjort til skamme.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Straffespark

Jubelscene over et scoret mål i en straffesparkskonkurrence arrangeret af FANTs lokale fodboldtrænere. Der går ofte leg, grin og sludder i den, når pigerne har træning, men det er også helt okay for det handler om frirummet, og hvem der vinder eller taber er ofte mindre vigtigt for disse piger.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Hvem var det, der vandt i dag

Drengeholdet U17 fra Hill Station, Freetown, jubler over en vundet kamp i FANTs årlige græsrodsturnering KARMA-Cup, hvor hold fra ti forskellige lokalsamfund i Sierra Leone mødes og deler deres fælles glæde ved fodbold.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Fodbold og fællesskab

FANT aktiverer mere end 10.000 børn og unge ugentligt i organiserede idrætsforeninger. Har du selv været en del af en idrætsforening, så kender du til den følelse, som børnene her på billedet har af glæde, sammenhold og begejstring.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Når fodbold betyder alt

To spillere fra fodboldholdet, Flying Stars Amputees, jubler over et scoret mål. Mennesker med et handicap er lavest i fødekæden i Sierra Leone. Men fodbolden har hjulpet dem med at organisere sig bedre, og spillerne på Flying Stars Amputees kæmper hver dag for at skabe bedre rettigheder for mennesker med et handicap.

Diverse fodboldbilleder fra FANT’s aktiviteter i Sierra Leone. Skudt i april 2021.
Come Back Stronger

Det umulige er muligt. Det er Flying Stars Amputees – et fodboldhold for amputerede krigsofre i Sierra Leone – et perfekt eksempel på. Holdet blev startet i 2001 i efterkrigstiden af en forfærdelig borgerkrig, som du måske bedst kender fra filmen ”Blood Diamond” med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.