Kroo Bay kvinder giver fattigdommen et spark

Denne artikel om FANT, er skrevet i forbindelse med CISU’s et projektbesøg i Sierra Leone. – Af Camilla Bøgelund Se artikel som PDF her: Kroo Bay giver fattigdommen et spark I Kroo Bay og andre lokalsamfund i Sierra Leone har FANTs fodboldforeninger forbedret kvinders status og givet unge kvinder stærke rollemodeller, som støtter dem i...

Denne artikel om FANT, er skrevet i forbindelse med CISU’s et projektbesøg i Sierra Leone.
– Af Camilla Bøgelund

Se artikel som PDF her: Kroo Bay giver fattigdommen et spark

I Kroo Bay og andre lokalsamfund i Sierra Leone har FANTs fodboldforeninger forbedret kvinders status og givet unge kvinder stærke rollemodeller, som støtter dem i at løfte sig selv ud af ekstrem fattigdom.

KROO BAY, Freetown, Sierra Leone – Lidt nede af en bakke til højre for en trafikeret hovedgade i Freetown løber et afløb, hvor grise svømmer rundt i knæhøje søer af spildevand, mens kvinder vasker tøj et par meter derfra. I området rundt om afløbet er 17.000 mennesker stuvet sammen i små huse, der er bygget ovenpå bunker af skrald.

Slumområdet er kendt og berygtet for at være belastet af ekstrem fattigdom, høj kriminalitet, børneprostitution, kriminalitet, udbredt analfabetisme og høj børnedødelighed og for at rumme 17 etniciteter. Men det er også kendt for det, der foregår på en stor grusbane i hjertet af Kroo Bay, som kan samle de forskellige etniske grupper på tværs. Fodbold.

Holdkaptajnen på Sierra Leones kvindelandshold, Marta Conteh, er en af dem, der spiller på banen. Udover at være en af det fodboldgale lands bedste fodboldspillere er hun træner for et fodboldhold, hvor fodbolden som det eneste sted i hendes liv kun kommer i anden række. Lige i hælene efter arbejdet med at udrydde ekstrem fattigdom og skabe ligestilling mellem kønnene, som er beskrevet i verdensmål 1 og 5.

Kampen for kvinders rettigheder

“Gennem fodboldforeningen lærer de unge kvinder og mænd på holdene at indgå i fællesskaber på tværs af social status, køn, alder og religion og bliver uddannet i menneskerettigheder, herunder kvinders rettigheder,”

siger Marta Conteh og fortsætter:

“På den måde er fodbold noget helt særligt, fordi det kan skabe forståelse på tværs af samfundsgrupper og nedbryde barrierer og fordomme mellem mennesker.”

Det er Football For a New Tomorrow (FANT) Danmark og FANT Sierra Leone, der har startet det fodboldhold, hun træner i Kroo Bay. De to organisationer har samarbejdet i Sierra Leone siden 2012

Fodbold er klart den største sportsgren i Sierra Leone, men det er oftest drenge og mænd, man ser på banen. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er interesse for fodbold blandt kvinder, men kulturelle normer har gjort, at kvinder ikke på samme måde dyrker idræt som mænd. Derfor starter kampen for kvinders rettigheder allerede ved at få kvinderne på banen:

“Hjemme hos mig sagde min mor, at fodbold er for drenge – ikke piger. Men en dag hviskede min far til mig, at jeg skulle tage hen og spille uden at fortælle min mor det,” fortæller Isata Sesay, der er en af fodboldspillerne i Kroo Bay.

“Og flere af de andre piger var nødt til at gå hen til banen i bare fødder, så deres forældre ikke opdagede, hvad de skulle,” fortsætter hun.

Sådan er det ikke mere. Gennem FANTs ti idrætsforeninger i Sierra Leone inkluderes kvinderne nu i aktiviteter, som består af fodbold og undervisning i rettigheder og demokratiske aspekter, som de kan få gavn af i mange forskellige aspekter i livet. I hver af de sierraleonske foreninger er en af de tre ledere en kvinde. Lederansvaret styrker den enkelte træners rolle i lokalsamfundet, og den kvindelige leder fungerer som rollemodel, der kan tale om rettigheder i lokalsamfundet.

“Efter træningerne taler jeg med pigerne om, hvordan de kan tackle de udfordringer, de møder i deres hverdag. Det kunne for eksempel være, hvordan man siger fra overfor vold og diskrimination, og hvordan man kræver sin ret til uddannelse og sundhed”, siger træner og landsholdsspiller Marta Conteh.

FANT afholder også i samarbejde med andre organisationer og aktører, som f.eks. Campaign for Good Governance, Stand Up for Justice og politiet, kurser og seminarer om rettigheder. Her bliver pigerne blandt andet undervist intensivt i, hvordan de kan klage til myndigheder, hvis de oplever misbrug i hjemmet eller af andre i samfundet.

Sunde fællesskaber

Da foreningerne startede i 2012, havde de fleste af kvindeholdene træning én gang om ugen, og 10-14 piger deltog hver gang. I 2018 er antallet af træninger steget til to til fire gange om ugen, og der dukker stadig flere piger og kvinder op til træningerne.

Inklusion i det sunde fællesskab i fodboldforeningerne forbedrer de unge kvinders kompetencer og dermed chancer for at få et job betydeligt. Det fortæller Seidu Turay, bestyrelsesformand i FANT Sierra Leone:

“Gennem sporten lærer de unge kvinder at arbejde i teams, hvilket de også kan bruge i andre aspekter af livet. Der dannes også relationer, de senere kan trække på.”

Bestyrelsesformand Seidu Turay bor også selv i Kroo Bay, og følger derfor pigernes udvikling på tæt hold:

“Nogle af pigerne var droppet ud af skolen, og vi så dem meget sjældent foretage sig noget fornuftigt. Nu ser vi dem ændre deres livsstil fra en negativ til en mere positiv, mens de går stolte rundt i gaderne i Freetown. De er stolte af at være trænere og spillere,” siger han.

Også forældrene og resten af lokalsamfundet har ifølge Seidu Turay forandret sig. Kvindefodboldholdene har startet en proces, hvor fordomme og stereotype kønsbilleder sættes på prøve. Det er også med tli at sikre, at kvinderne kan deltage i aktiviteter, hvor de føler sig frie.

“Folk i Kroo Bay mente ikke, at piger skulle spille fodbold. Nu kommer forældrene og ser deres kampe, når de spiller og hepper på dem,” siger Seidu Turay.

Pigerne på FANTs fodboldhold fortæller også selv, at de igennem det sportslige fællesskab har fået bedre sociale kompetencer, større fysisk velvære, har lært at sætte og nå mål og nogle af dem siger, at de nu føler sig i stand til at kunne lede andre.

Pigerne bliver mere selvsikre

Også Marta Conteh er meget optaget af, hvad kvinderne har fået ud af at spille på hendes hold. Hun spørger Fiodiyatu Conteh, som er den af hendes spillere, der brænder mest for at spille fodbold. Alligevel fremhæver hun alt det, hun har fået med ved at spille på holdet, som ikke handler direkte om fodbold:

“Jeg har lært om kvinders rettigheder og ved, at jeg kan blive alt det, en mand også kan. Jeg kan blive præsident eller advokat. Eller jeg kan blive professionel fodboldspiller. Det er ikke alle kvinder, der gerne vil det, men det vil jeg. Der ikke så mange, der kender mig endnu, men måske er der det en dag,” svarer hun.

Ifølge FANT er pigernes øgede selvtillid og forbedrede sociale kompetencer afgørende for, om de får et job. Og det hvad end de skal igennem nåleøjet som professionelle fodboldspillere eller forsørge sig gennem mere traditionelle jobs.

FANT engagerer mange danskere

Resultaterne og metoderne i FANTs projekter vækker begejstring hos mange danskere, som ved fra deres eget foreningsliv, at idrætsforeninger er en god indfaldsvinkel til at skabe organisering, fællesskab og glæde. Derfor får FANT støtte af mange danske superligaklubber og almindelige fodboldforeninger rundt omkring i Danmark. De samarbejder også med en række forskellige højskoler, produktionsskoler og folkeskoler. Eksempelvis hjælper Randers Produktionshøjskole med logistikken, når der er indsamlinger af brugt idrætsudstyr.