Hvad skete der under Ebola-udbruddet?

Ebolaen er langt om længe et afsluttet kapitel i Sierra Leone. Men lad os lige huske tilbage på, hvad der egentlig skete: Maj 2014 – Det første tilfælde af ebola bliver registreret i Sierra Leone. Juni 2014 – Alle skoler lukker på ubestemt tid. August 2014 – Ebolaen er ude af kontrol og Sierra Leone bliver erklæret i...

Ebolaen er langt om længe et afsluttet kapitel i Sierra Leone. Men lad os lige huske tilbage på, hvad der egentlig skete:

Maj 2014 – Det første tilfælde af ebola bliver registreret i Sierra Leone.

Juni 2014 – Alle skoler lukker på ubestemt tid.

August 2014 – Ebolaen er ude af kontrol og Sierra Leone bliver erklæret i undtagelsestilstand. Dette medfører forsamlingsforbud, lukning af restauranter og barer samt forbud mod at dyrke kontaktsport. FANT er nødsaget til at stoppe alle fodboldaktiviteter. ABC-reglen (avoid body contact) er gældende, hvilket betyder at befolkningen ikke engang har lov til at kramme familie eller venner. I flere perioder arrangerer regeringen udgangsforbud, hvor ingen må forlade deres hjem.

Oktober 2014 – Virussen er nu på sit højdepunkt. Fødevarepriser er blevet fordoblet og de fleste mennesker i Sierra Leone spiser kun et måltid om dagen. Hospitalerne behandler KUN patienter med ebola. Andre patienter med mindre farlige sygdomme som malaria, kolera eller influenza har ingen mulighed for at få behandling på de offentlige hospitaler. Derfor er vi i FANT ekstra taknemmelige for de donationer, vi modtager i Danmark, så vi kan hjælpe vores ansatte med mad og nødvendig medicin.

Vores træner i Aberdeen, Mohammed, mister hans mor. Dødsårsagen er ukendt, og hele familien skal derfor i karantæne. Mohammed er lukket inde i 21 dage i sit hjem med hans kone og 6-årige barn uden elektricitet og mulighed for at kommunikere med omverden. Heldigvis er ingen af dem smittet med ebola efter de 21 dage.

November 2014 – FANT-ansatte hjælper til i de respektive lokalsamfund ved at oplyse om ebolaen. En stor del af befolkningen tror stadig ikke på, at ebola findes, og der går rygter om, at de syge mennesker bliver dræbt på hospitalerne. FANT-ansatte går fra hus til hus for at overbevise befolkningen om at efterleve sikkerhedsreglerne.

En del af vores ansatte sender deres børn til provinsen for at bo hos familiemedlemmer. Her er situationen ikke er nær så kritisk som i Freetown. Vores ansatte Rogers beskriver: “It was very difficult to control the kids and stop them not to play and touch each other, as they are very bored and have nothing to do because the schools are closed.”

December 2014 – Jul og nytår aflyses.

Januar 2015 – Ebolaudstyr fra Danmark ankommer til Freetown, og en dansk læge afholder kurser for alle vores ansatte, der omhandler hvordan man beskytter sig mod ebola. De ansatte arbejder hårdt i lokalsamfundene for at sikre at virussen ikke spreder sig yderligere.

Der inddrages yderligere fire unge piger i prostitutionsprogrammet. Situationen i landet er hårdt for alle – men for marginaliserede grupper som gadebørn, prostituerede og handicappede har ebolasituationen fatale konsekvenser.

Februar 2015 – Et medlem fra vores handicaphold, Belmore, mister hele hans familie til ebolaen. Han var ved deres side og hjalp dem med sygdommen til de døde. Selvom Belmore aldrig selv blev smittet med ebola, er han alligevel kraftigt stigmatiserede af lokalsamfundet, fordi han har været i tæt kontakt med ebolasmittede. Hver gang han forsøger at forlade sit hjem for at finde mad, kaster folk sten efter ham, og tvinger ham tilbage i huset. Belmore fortæller, at de eneste mennesker, som hjalp ham igennem denne svære tid, var hans fodboldtræner Vadal og andre personer fra FANT, der jævnligt besøgte ham med mad osv.

 

April 2015 – Skolerne genåbner.

August 2015 – Forsamlingsforbuddet annulleres. Efter et langt år kan befolkningen i Sierra Leone igen spille fodbold, gå i biografen eller fejre fødselsdage og andre begivenheder. FANT starter op med alle idrætsaktiviteter igen.

Den 7. November 2015 – Sierra Leone erklæres ebolafri!

 

 

Den dødelige virus dræbte omkring 4000 mennesker og ændrede livet for tusindvis af mennesker for evigt. Efter 18 måneder med frygt, stress, forbud og magtesløshed er ikke alle i stand til at leve livet som før. Der er omkring 4000 overlevende ebolasmittede som er kraftigt stigmatiserede og pressede ud af deres lokalsamfund. Et eksempel på dette er Belmore. Derudover er der mere end 9000 forældreløse børn som konsekvens af ebolaen – mange af disse børn er endt på gaden.

Der er stadig lang vej endnu, før vi kan sige ”jobbet er færdigt”. Men vi er glade og taknemmelige for alt den støtte, vi har fået fra vores medlemmer, sponsorere og venner som har hjulpet os i kampen For A better Tomorrow i Sierra Leone.